Ergonomisk arbejdsmiljø på kontoret

You are currently viewing Ergonomisk arbejdsmiljø på kontoret

Et godt ergonomisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man forebygger og undgår belastende arbejdsstillinger, som kan komme til udtryk ved enten tunge løft, træk eller skub, eller et ensidigt belastende arbejde.

Som arbejdsgiver har du pligt til at tilrettelægge arbejdet og indrette arbejdspladsen, så dine medarbejdere ikke tager sundheds- og helbredsmæssigt skade. Som medarbejder har du et ansvar for at følge retningslinjer og selv gøre en indsats for at tage hensyn til din egen og kollegers krop og fysik på arbejdspladsen.

Variér din arbejdsstilling flere gange om dagen.

Det er særligt ondt i ryggen, skuldre og nakke, som er de typiske gener forbundet med kontorarbejde. Heldigvis er det noget, man kan gøre noget ved. Løsningen er at få mere variation og bevægelse ind i hverdagen. Og det er ikke et spørgsmål om at løbe en tur eller tage i fitness efter arbejde, men det handler ganske enkelt om, at du ikke sidder en hel dag i samme arbejdsstilling foran skærmen.

Det er i sig selv ikke farligt at arbejde ved skærmen. Det er de fastlåste arbejdsstillinger derimod, da det er dem, der giver dig smerter i ryg, nakke og skuldre. Heldigvis har du mange muligheder for at få mere bevægelse ind i din arbejdsdag. Herunder har vi samlet 8 simple tips til, hvad du selv kan gøre for at skabe en mere varieret og dynamisk arbejdsstilling.

8 simple tips til at få mere bevægelse ind i hverdagen

  • Har du et hæve sænkebord, skal du ændre bordhøjden, så du kan komme på at stå – gerne flere gange om dagen.
  • Er det hårdt at stå op længere tid ad gangen, kan du bruge et balancebræt, som eks. Steppie. Dermed aktiveres blodomløbet, og din ryg bliver stærkere.
  • Har du en ergonomisk kontorstol, har den flere indstillingsmuligheder. Husk at gøre brug af disse og skift siddestilling flere gange i løbet af dagen.
  • Har du svært ved at finde en kontorstol, som passer til dig, kan du også prøve en sadelstol, som giver en mere åben siddestilling.
  • Gå rundt, når du taler i telefon.
  • Flyt på computerskærmens højde, så du ændrer, hvor meget du kigger op og ned.
  • Du kan også ændre en smule på afstanden til skærmen, så du aflaster de små øjenmuskler.
  • Læg hænderne ned, når du skriver på tastaturet eller bruger musen. Det belaster musklerne, når hænderne er løftet over tasterne eller musen, og du risikerer at få ondt eller blive træt i musklerne på oversiden af underarmen, som bøjer hånden opad.