Godt nok lyder overskriften lidt selvmodsigende, men ikke mindre end sand. De fleste steder man hører omkring slankekure handler det om at undgå at få kulhydrater. Det er også til dels rigtigt – men man kan faktisk tabe sig meget ved at spise de rigtige kulhydrater.
Kulhydrater er kroppens brændstof og noget af det vi skal have for at kroppen kan fungere som den skal. Det er dog ikke alle kulhydrater som er lige sunde for vores krop. Det er specielt den type kulhydrater som kaldes for Monosakkarider eller mere populært kalder man den for hurtige kulhydrater. Navnet henviser til at de optages hurtigt i kroppen og udløser en masse sukker til kroppen. Dette sukker får os høje lige et kort stykke tid hvorefter vi oplever at “gå sukkerkold” og har behov for mere sukker. Man oplever også mere sult efter at have spise denne slags kulhydrater, da kroppen kræver mere sukker og det man lige har spist for længst er nedbrudt. Denne type kulhydrater kommer typisk fra følgende madvarer:
- Kartofler
- Ris
- Pasta
- Brød
Langsomme kulhydrater
De langsomme kulhydrater (Polysakkarider) er meget anderledes og det er dem her vi skal gå efter hvis vi vil tabe os og samtidig spise kulhydrater. Denne type kulhydrater er længere tid om at blive nedbrudt, hvilket betyder at de over tid frigiver deres sukker i kroppen og man derfor ikke oplever hverken et sukkersus eller at “gå sukkerkold” efterfølgende. Modsat de hurtige kulhydrater oplever man heller ikke sult med det samme og er faktisk mæt i længere tid. Mange mennesker oplever også at deres blodsukker bliver mere stabilt når sukkeret frigives over længere tid. Det har blandt andet indflydelse på humør, velvære og søvnen. Langsomme kulhydrater kommer typisk fra følgende madvarer:
- Linser
- Bønner
- Kikærter
- Fuldkorn (nogle slags)
Slankekuren
Det er almindelig kendt at man skal holde sig fra hvidt brød og pasta hvis man vil på slankekur – der er bare alt for meget sukker i det. Groft sagt skal man holde sig fra alle hvide kulhydrater – og endnu mere generelt skal man gerne holde sig fra alt der kommer fra græs (korn og ris er en græssort) – da det er fuld af sukker.
Når man er på slankekur er der to ting som er vigtige for at man taber sig. Den første er at man spiser mindre end man forbrænder. Og den anden er at forbrænde så meget som muligt. Generelt set overlapper regel nummer to den første, men faktisk er der en god mulighed for at kunne optimere denne mulighed også.
Når man spiser de langsomme kulhydrater er kroppen meget længere tid om at nedbryde maden og man holder derved forbrændingen oppe i længere tid. Så fordelene ved at spise langsomme kulhydrater kan opsummeres til at man er mæt i længere tid, man holder forbrændingen oppe i lang tid og man indtager mindre energi end man forbrænder.
Den generelle tilgang til denne slangs slankekur kaldes også for “slow carb” diæten – i modæstning til “low carb” diæten, hvor man spiser minimalt med kulhydrater spiser man i “slow carb” diæten de rigtige kulhydrater som holder kroppen bedre i gang.